Hoe kan ik de voedselveiligheid verhogen in mijn horeca zaak?

Hoe kan ik de voedselveiligheid verhogen in mijn horeca zaak?

Het is belangrijk als horecazaak om je bezig te houden met de voedselveiligheid binnen je horeca zaak. Een bedrijf dat je hierbij kan helpen is Horeca België. Toch kun je vaak zelf al een paar stappen zetten. Zie hier een kort lijstje met dingen die jij al kunt doen. 

Horeko België en de HACCP controle voor voedselveiligheid

Horeko België geeft de tip om vooral je bezig te houden met de HACCP controle in je horeca zaak. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points, wat dus eigenlijk simpelweg betekent dat je de kritische voedselveiligheid punten in je restaurant of horeca zaak checkt en onderzoekt. Hierbij maak je bijvoorbeeld gebruik van temperatuurregistratie, waarbij je de temperaturen van je hamburgers en vloeistoffen, maar ook vriezers en koelingen meet. Wanneer deze niet op de goede temperatuur zijn, kan dit namelijk zorgen voor voedselveiligheid risico’s. Hamburger patties die te warm zijn en niet goed bevroren zijn geweest kunnen namelijk sneller bederven. Wanneer je toch besluit dit uit te serveren of simpelweg geen HACCP controle hebt gedaan, kun je je gasten ziek maken. Dit is dus erg gevaarlijk. Voedselveiligheid is dus gemakkelijk te verhogen door middel van HACCP controle. 

Kalibreer je apparatuur tijdig, het liefst elke week

Ook is het verstandig om tijdig, het liefst wekelijk, je apparatuur te kalibreren en dus te controleren of deze nog de juiste temperatuur behouden. Een display van een koeling of vriezer kan namelijk wel de juiste temperatuur aangeven, maar het kan zomaar zijn dat de interne temperatuur van je vriezer helemaal niet juist is. Wanneer je alleen afgaat van je displays kun je dus grote problemen over het hoofd zien. Bevroren producten die eigenlijk helemaal niet bevroren zijn kunnen gevaarlijk zijn, zoals al eerder is genoemd. Je zult dus de temperatuur in je vriezer moeten meten en deze vergelijken met de temperatuur die wordt aangegeven op de display. Kloppen deze twee niet? Dan zul je je vriezer moeten kalibreren en de display moeten aanpassen zodat de twee weer overeenkomen. Misschien klinkt wekelijks als te vaak en als een grote klus, maar wanneer je het vaak controleert zul je minder vaak grote kalibraties hoeven uitvoeren. Je voorkomt dan namelijk het probleem in plaats van dat je het continu moet oplossen. Dit is veel makkelijker en ook nog eens veel veiliger voor de mensen die bij je eten. Geen zin om dit zelf uit te zoeken? Trek dan bij Horeko België aan de bel, dan kunnen zij je hierbij ondersteunen.